вторник, 13 октомври 2009 г.

Гранитът – през вековете


Гранитът е плътен, твърд и здрав планински материал. Освен това, гранитът е много практичен материал, тъй като има ниска водопоглъщаемост и висока устойчивост на външни отрицателни фактори, като студ и замърсяване







При нормални климатични условия гранитът може да запази свойствата си столетия, а при благоприятни условия и правилна експлоатация – хилядолетия. Именно затова гранитът се използва както вътре в помещения, така и навън.

В интериорните решения гранитът се употребява за украса на стени, стълби, а така също за украса на камини, гранитни колони и др. Украсата с гранит в съчетание с гранитни изделия, позволява да се създаде интериор в античен стил, който в зависимост от решението може да бъде топъл и уютен, или студен и загадъчен.

Гранитните изделия са многообразни, от вековни надгробни плочи, до архитектурни изделия, декоративни украшения и отделни декоративни изделия. Независимо, че гранитът не е от най-евтините суровини, резултатът си струва средствата, тъй като материалът е дълговечен и практичен, а външната украса на зданията, изпълнена от гаранит, винаги изглежда шикарно, като „вековна крепост” олицетворяваща своя стопанин като човек с шикарен вкус. При тщателна обработка на материала, може да се постигне ефектът на огледалната повърхност, при която светлината красиво и ярко ще се отразява от повърхността на гранитните изделия – това често се използва при изготвяне на монументални обекти.

Фантазиите и идеите на съвременните дизайнери и архитекти практически нямат граници, те измислят и създават върху гранитните плочи различни оригинални рисунки и шарки, откриват все нови и нови области за използването на гранита, създават безподобни интериорни решения за дома, за ресторантите и т.н.

Това е природна суровина и именно затова гранитът така често се използва в наши дни. А и днес е модерно да се използват естествени природни материали, естествени тъкани и др. подобни суровини.

Гранитът ще стане прекрасна основа за създаване на неповторими семейни реликви, домове, които ще станат вашата крепост, или вещ, която след много години ще е безценен антиквариат, скъп подарък, който ще се предава от поколение на поколение.

Статията е предоставена от Компания OOO “Мир Мрамора и Гранита”.


Споделяне
       

1 коментара:

Anonymous теракот магазин каза...

Гранитът е много красив.Много е интересно да се проследи неговото развитие и навлизането му в строителството и у дома.От един гранит може да се направят невероятни неща.Лично на мен доста ми хареса идеята да се използва гранита за украса на стените.Представям си една побитова атмосфера с дърво,като някои части от стените с в камък гранит, така ще се получи хем уютно и красиво битово, но и доста модерно и стилно помещение, тоест ще се намери златната среда.Надявам се да ни пишете още за материалите,които можем да използваме за дома.

29 август 2014 г. в 6:47  

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница