неделя, 26 април 2009 г.

Как се поставят тапети


Бумът в използването на тапетите за декорация на домовете е бил в ренесансова Европа, където аристократи и богати семейства са използвали еднакво декорирани хартиени листове за украсяване на домовете си


Сподели във Facebook


Тапетите са полезно и удобно средство, когато искате да придадете уникален изглед, уют и топлина в своя дом. На пръв поглед, поставянето на тапети е лесна и бърза работа, но има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да започнете да украсявате дома си с тях.

Богатството и разнообразието от десени и форми позволява на всеки да избере уникален подход при изразяване на своето виждане за декорация на стените в дома.

В тази статия ще ви дадем няколко наистина полезни съвета за това, как да поставите сами тапети в дома си.

Избор на десен и окраска

Естествено това е първата стъпка, която всеки трябва да предприене преди да постави тапетите. В момента, в търговската мрежа се предлага наистина огромно разнообразие от тапети в различни цветове, щампи и размери. Единственото нещо, което трябва да направите (а то никак не е лесно) е да направите своя избор - това оставяме на вас.

Подготовка на стаята

Ако преди това, стените в дома ви са били облепени с тапети е добре да бъдат свалени и стените да бъдат почистени от всички остатъци от предишните тапети. Ако свалянето на тапептие е трудно поради добре свършена работа на строителната бригата, която ги е поставяле, можете да използвате напоена гъба с вода, за да се разкиснат и да се свалят по-лесно. Преместете мебелите в средата на помещението и ги покрийте, за да не бъдат изцапани по-нататък.

Подготовка на стените

За да може да получите стабилна основа за новите тапети, трябва преди поставянето им да се напръскат стените обилно с вода, за да могат да станат влажни, което ще помогне за по-доброто залепване на тапетите. Естествено, както споменахме по-горе, стените трябва да бъдат почистени много добре от всичко, което е останало по тях след подготовката на стаята.

Подготовка на тапетите

За да няма загуба на материали е добре предварително да изчислите колко ролки с тапети ще ви бъдат необходими. Дължината и ширината на ролките са стандартни величини и на пазара в България се срещат няколко стандарта. Във всеки магазин, в който се предлагат тапети ще ви кажат каква е дължината и ширината им. Преди да започнете с лепенето подгответе всички парчета, които ще използвате и ги номерирайте от задната им страна с молив, за да можете в последствие лесно и бързо да ги намирате.

Подготовка на лепилото

В по-голямата част от търговската мрежа, лепилото за тапетите се продава в найлонови торби и е необходимо разтваряне с вода, преди да започне нанасянето му. Добре е да се спазват указанията на опаковката за всвки различен вид лепило. За да имате наистина добър ефект, е добре лепилото да бъде подготвено поне 24 часа прди нанасянето му, за да се получи хомогенна консистенция и да се превентира появяването на буци в него.

Нанасяне на лепилото

Вземете предварително оразмерените парчета и ги поставете с обратната им страна нагоре върху гладка повърхност. За работен плот можете да използвате балатума в коридора. Не се притеснявайте за зацапването му, защото тапетното лепило се изчиства много лесно с вода. Нанесете обилно тапетното лепило по обратната повърхност на тапета и го сгънете на две, като от вътрешната страна остане лепилото. След това, за компактност, повторете сгъването няколко пъти. Повторете процедурата докато намажете всички парчета, предвидени за конкретната стая.

Поставяне на тапетите върху стените

Както знаете, една работа се върши по-добре и по-бързо, когато имате помощници. В конкретния случай препоръчваме операцията да се извърши от двама души. Можете да използвате стълба или стол, за да започнете слагането на тапетите. Започва се от горе, като един чове кдържи фиксиран горния край, а другия започва бавно да издърпва другата част на тапета надолу. Притискането става от горе надолу. Използвайте суха кърпа, за да "изгоните" образувалите се мехурчета въздух от средата на тапета навън. Не натискайте много, защото можете да повредите повърхността от натиска.

Етикети:



Споделяне
       

1 коментара:

Anonymous теракот цени каза...

Спомням си че последният път когато лепяхме тапети имахме доста сериозен проблем с лепилото.На края се оказа, че то е трябвало да престои едно денонощие, но когато човек си изпати, тогава се замисля какво е направил ,какво е прочел и как точно трябва да се нарави неща, за да бъде качествено.Тук пишете стъпка по стъпка и всичко е така.Само да бях прочела по рано и намерила блога ви.Дано да ни пишете пак с полезни статия и това дали можем наистина да почистваме тапетите с влажен парцал.

17 септември 2014 г. в 0:15  

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница