четвъртък, 7 май 2009 г.

Интериор в минималистичен стил


Минимализмът в интериора започва да навлиза с бурни темпове, заради изчистените си линии и чистотата на вложената идея


Сподели във Facebook


В тази статия ще говорим за минимализма - стилът, който все по-често започва да се използва от професионални дизайнери и от любители, които биха искали да внесат разнообразие в обзавеждането на своя дом.

За един малък апартамент най-подходящия стил на обзавеждане е именно минимализмът - заради това, че най-ценното в малкия дом е пространството. Това не означава, обаче, че ако сте богати или имате огромни домове, минимализмът не е за вас. Известни и опитни дизайнери споделят, че към този стил обикновено се придържат творческите и философските натури. В "минималистическо" помещение на тези хора им е по-лесно да почиват и да мислят, защото нищо не им отвлича вниманието и не ги разсейва.

Ако ви трябва свобода и дистанция от пълния със суета и дребнавщина живот, то значи, че вие сте узрели за минимализма.

Минималистичния интериор е по-светъл и по-свободен. Използваните цветове при него са меки и пастелни, въпреки, че "яркия минимализъм" също се среща често.

Огромна роля играе прозореца. Характерно за този стил е огромния прозорец, простиращ се на цялата стена. В определени случаи можете да се откажете от щори и завеси и да оставите пейзажа да влезе в дома и да стане част от интериора, в зависимост от вкусовете Ви.

Противно на всеобщото очакване, в минималистичния стил присъстват и аксесоари, наистина много малко и в умерени количества. Основно това са много скъпи на обитателя предмети, които привнасят топлина в дома. Много подходящи форми на аксесоарите спрямо общия интериор са правилните геометрични форми. Присъствието на предмети, като електрическо фонтанче или старинни часовници с махало е изключено!

Абстрактни картини в духа на конструктивизма на Кандински са просто създадени да допълват и украсяват минималистическия интериор, а академичната живопис наобратно - безжалостно развалят общото настроение на помещението. Естествено картините трябва да бъдат поставени в прости плоски рамки. Същото се отнася за фотографиите и огледалата.

http://www.abstract-art.com/abstraction/l2_Grnfthrs_fldr/g0000_gr_inf_images/g029b_kandinsky_tr_ln.jpg


Японски минимализъм

Традиционния японски интериор - това е минимализъм в чист вид. Голи стени, миниатюрни предмети попадат в полезрението и много, много празно пространство. Интериора на целия дом е решен като едно единствено помещение с "преливащи" отделно обособени пространства, които постоянно се менят благодарение на подвижните стени и раздвижените конструкции.

Японското жилище се отличава с прости композиционни решения, проста колористика (традиционно това е земната гама - бяло, сиво, кафяво, черно). Няма шкафове - те се заменят с две или три ниши в стената с вратички или лавици; няма столове - хората седят, пишат, ядат направо на земята върху килимчета и възглавници.


Споделяне
       

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница