сряда, 15 април 2009 г.

Детето в кухнята


Как да предпазим детето от всякакви неприятности в кухнята


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


В болшинството от съвременните кухни цари чистота, няма открит огън а миризмите се отстраняват от съвременни аспириращи системи. Струва ни се, че съвременната кухня ще ни избави завинаги от тревогите за нашите деца, докато са в кухнята. В същото време, горчивата статистика показва, че 80% от злополуките вкъщи се случват именно в кухнята.

Най-честите са порязвания, а най-тежките - изгарянията. Последните са коварни и заради последствията от тях. Ако вашето дете се изгори с кипящо мляко или загрята мазнина, белезите по него могат да останат за цял живот (дано никому не се случва). Как да опазим детето от трагични случайности?

Може би няколко прости правила, които са лесни за изпълнение, ще предпазят вашето дете. Например - опитайте се да свикнете да поставяте дръжката на тигана настрани, така, че той да ни стърчи извън печката. Това ви се струва глупаво, но детето, следвайки своето любопитство, много лесно може да посегне към дръжката и да се случи това, което никой не иска.

Още от ранна възраст, детето е пълноправен член на семейството, и то трябва да има своето място на масата за хранене. Но защо на общата маса? - ще попита някой. Защото това е едно от малкото места, които събират цялото семейство, където могат да се обсъдят различни неща, да си поговорите и т.н. Когато детето е на възраст около година и половина, най-добре да се сложи да седне на високо столче, което е обезапасено и детето няма досег до уреди, които биха били опасни за него - тостер, запалка, нож и т.н. Наблизо не трябва да има цветя с високи дръжки, защото детето може да ги дръпне и да се нарани с вазата.

Напразно е да се карате на детето затова, че е любопитно и иска да опита всичко да пипне всичко. Това е естествено любопитсво и желание да се опознае окръжаващия свят.

Общи правила при проектиране на кухнята

Най-добре е фурната да се предвиди на по-високо място. Това ще възпрепятсва детето да се изгори на разгорещената фурна. Съвременните начини на обзавеждане позволяват да се вгради фурната в шкаф, който е в тон с останалото обзавеждане и да се постави например над шкафа, в който държите посудата.

Децата са наистина много палави и тичат навсякъде в дома. Затова е най-добре да се обязопасят всички угли и ръбове, които могат да наранят детето, докато то си играе около вас. Това е във ваш плюс, защото донякъде ще се освободите от ангажимента постоянно да спирате детето да не тича. Няма как - те са деца и тичат постоянно.

Ако пода на кухнята е от теракот, е най-добре да се покрие изцяло или частично с килим или пътеки, което ще превентира евентуално подхлъзване на вашето дете.

Етикети:



Споделяне
       

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница