сряда, 15 април 2009 г.

Леглото на принцесата - Балдахин


С какво асоциирате думата "Балдахин"


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


Обикновено чувайки тази дума, в нашето въображение се появяват кралски спални с меки и разкошни легла. Така ви се иска да прекарате поне няколко часа в такава спалня... А защо не? Със сигурност такова легло ще се хареса на цялото семейство.

Да се направи такова легло собственоръчно е доста просто и елементарно и в същото време няма да ви "удари" по джоба. Докато правите балдахина можете да използвате цялата своя фантазия.

Избор на тъкан

На този етап трябва да се отдели повечко внимание. Размерът на тъканта трябва да е съобразен с размера на леглото. Не купувайте тъкан, която точно колкото размера на леглото или малко по-голям. Вземете повече плат, така, че при поставянето му в последствие над леглото, той да стои естествено, с повече гънки. Повече винаги е по-добре от по-малко.

Тъканта трябва да е полупрозрачна, за да може да пропуска достатъчно светлина и в същото време да създава чувство за уют. Можете да ползвате тафта или бархет.

Конструкцията

Изготвянето на конструкцията, която ще държи балдахина е може би най-сложната част от процеса. Един от вариантите на рамката за балдахина е да се направи от ковано желязо. Трудно е да се определи ориентировъчна цена за това изпълнение, защото съществуват безброй вариации на изпълнение, материал и т.н.

Цената се влияе от това, какво искате да постигнете и колко ще бъде голяма рамката. Когато отидете в работилницата, в която ще бъде изготвена рамката, вие трябва много точно да знаете какво искате да се получи. Дизайнерите в работилницата ще ви направят четеж на бъдещата рамка и ако сте доволни - ще започне направата и.

Но не е задължително за направа на рамката да се обръщате към специални майстори - можете да си я направите и сами. Принципът на рамката е същия, както при завесите в банята. Единствената разлика е, че тръбата или прътта, който държи завесата в банята е прав, а вашия трябва да е с полукръгла форма. Краищата на полукръглата тръба трябва да се закрепят за стената (съществуват много начини за това, които няма да обсъждаме в тази статия). Когато тръбата бъде закрепена за стената, на нея трябва да се "надянат" необходимото количество пръстени, които ще държат плата.

Декориране на балдахина

Отличен вариант за декориране на плата на блдахина е шевицата. Естествено не е задължително балдахина да е с някаква украса, но ако е украсен - създава добро настроение.

---

На пръв поглед, направата на балдахина изглежда много проста. Но всъщност не е чак толкова просто.

Ако правите балдахин за леглото на вашето дете, освен за външния му вид, вие трябва да се погрижите и за това, той да бъде безопасен, екологичен и безвреден за детето.

Етикети:



Споделяне
       

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница