Новините днес | Пазете Земята!
Строителство Полезна информация за строителството - обзавеждане, строителни материали, лепила, тапети, теракот, плочки, дограма, боядисване, зидария, уют

вторник, 24 ноември 2009 г.

Окачен таван от декоративни плоскости


Окачените тавани широко се използват при създаването на интериора в най-различни помещения – от жилищни домове до офиси, магазини, търговски и изложбени зали, кафенета, ресторанти, увеселителни заведения. Най-различните типове и модели окачени тавани дават големи възможности за оформяне на пространствата, за скриване на комникационните кабели и климатични системи



Едни от най-разпространените съвременни окачени тавани са тези, направени от декоративни плоскости, състоящи се от окачваща конструкция и панели – така наречените касети.

Касетите с правоъгълна или квадратна форма се изработват от метален поцинкован или алуминиев прокат с биметално покритие. Защитното покритие може да е в различни разцветки и оттенъци. Има изисквания то да е химически полирано, с огледално сияние. Касетите като цяло се разделят на три групи: гладки, перфорирани и с релефни щамповани рисунки. Обикновено, различните видове панели от един производител дават възможност да се съчетават един с друг, което позволява да се реализират различни архитектурни решения и проекти, получавайки прекрасни и при това функционални тавани.

Перфорираните модели касети са незаменими в помещения с повишени изисквания към въздухообмена. Подобни тавани се поставят в местата за обществено ползване, офиси, търговски центрове, изожбени зали, развлекателни заведения. Нещо повече, тези модели са много подходящи за ресторанти и клубове, където е позволено пушенето, но пък е важен дизайнът на помещението. Вентилационните системи могат изцяло да се скрият над окачените тавани, а решетките на перфорираните плоскости служат за всмукване на мръсния въздух. Използването на такива панели е оправдано, тъй като грижите за тях при използването на различни абразивни миещи средства е лесно. При някои тавани не е удачно да се извършва почистване с влажни материи, но при касетните тавани този проблем не съществува.

Перфорираните тавани дават прекрасна възможност да се създаде оригинало осветление, което е актуално за нощните клубове, ресторантите и други увеселителни заведения. Освен основните осветителни тела, окачени на стените, на таванното пространство могат да се поставят скрити лампи. При тях светлината преминава през прорезите на панелите, образувайки необикновени рисунки и разсейвайки светлината в помещението.

Понастоящем, при разработката на дизайна на помещенията, се отделя все по-голямо внимание не само а цвета на окачения таван, а и на другите негови характеристики – релефни повърхности и декоративни перфорации. Фирмите-производители създават оригинални модели касетки с художествена перфорация. Вече са на пазара и варианти с кръгли и квадратни отвори с различни размери. С тяхна помощ могат да се изработят тавани подходящи за помещения с различен стил на обзавеждане – от класически до свободен „кънтри” стил.

Възможността за съчетаване на различните елементи касети и панели увеличава вариантите за оформянето на таванното пространство. Повърхността на тавана може да бъде изцяло или частично перфорирана. В големи помещения романтичност на обстановката се постига с плоскости с перфорация Илиос, Камилла или Герда. Равномерното свързване на квадратите се постига при използването на моделите Лабиринт, а касетите Ставрос и Кайо, със своята простота и елегантност, привличат погледа. Много красиви са вписаните в квадрата ромбове на таваните Карре. Перфорацията Етника напомня за изработените с вкус украшения на древните народи. Независимо от строгите геометрични форми, моделите Лион и Тунис изглеждат крайно ласкаво и изящно. И несъмнено, не трябва да се забравя за класическите перфорирани тавани напомнящи за звездно небе. При добро изграждане окачените тавани могат да изглеждат изключително ефектно.

Някои производители вече изработват касети с перфорирани панели по скици и изисквания на клиента. Такава услуга дава възможност да се реализират всички фантазии и проекти на дизайнерите. Има вариант на панелите да се изобрази логото на дадена фирма, което води до придаване на корпоративен стил на помещението.

Добрите характеристики на изделията, съвременните техологии за перфориране и здравите покрития на касетите, правят окачените тавани с декоративни касети използваеми за различни видове помещения. Подходящият начин на закрепване и точната геометрия на формите разрешават реализирането на конструкцията на всеки таван, при това с много малък разход на труд. И накрая, касетните тавани с перфорация безусловно са безопасни за здравето, защото се изготвят от висококачествени материали без съдържание на вредни вещества.

Възможностите и плюсовете на окачените тавани с перфорация ще бъдат оценени от потребителите и всеки нов модел таван ще става все по-добър от предшестващите.

Етикети:



Споделяне
       

Полилеите в съвременния интериор


Днес, пазарът е пълен с големи коичества осветителна техника, което създава затруднения при избора им. Понякога полилеят може да промени напълно обстановката в помещението. За първи път полилеят е използван още във Византийската империя, и по външният им вид можело да се съди за благополучието на домакина


Сподели във Facebook


По-късно те престанали да служат само за осветление, а са изпълнявали и естетическа фунция. За първи път кристалните полилеи са се появили във Венеция. Техният блясък се е сравнявал с блясъка на диамантите, защото само кристалът пречупва светлините лъчи по подобен начин. Някои полилеи създават своеобразен звън от порива на въздуха, което им придава повече привлекателност и магия. Декорът на помещението трябва да е съобразен с осветлението. Когато избирате полилей, който да е подходящ за вашия интериор, трябва да имате предвид дизайна и размерите на помещението. Основното е да се създаде оригиналност и светлина на собственика.

В голяма степен изборът на полюлей зависи от професионализма на дизайнера. Парадните полилеи с безброй кристали и висулки ще привлекат вниманието на всеки посетител и гост, ще направи тяхното присъствие още по-приятно и запомнящо. Красивият полилей ще създаде впечатлението за партньорство, за почит към вашата фирма, стремеж за приятна атмосфера.

Кристалните полилеи могат да се заменят с полилеи от стъкло и благодарение на съвременните технологии за обработка на стъклото, стъклените полилеи са не по-малко здрави и функционални от кристалните. Само стъклените и кристалните полилеи могат да създадат неповторимо осветление в помещенията, а това е основният им смисъл.

Етикети: ,



Споделяне
       

Създаване на точния дизайн за интериора


Всеки дизайнер ще ви каже, че при оформлението на помещенията е необходимо да се отделя особено внимание на прозорците като източник на светлина и на местата за които се изисква специален дизайн


Сподели във Facebook


Един от съвременните методи за декориране на прозорци е използването на нов вид щори – щори-плисе. Подобни щори се появяват в Германия през втората половина на миналия век и представляват хоризонтални транспаранти към които се прикрепя плат. Този метод за изработване на щори дава възможност да бъдат съчетани такива свойства като: функционалността и комфорта на транспарантите с красотата и ефективността на обикновените щори от плат. До скоро транспарантите се използваха най-вече в офисни и служебни помещения. Щорите-плисе позволиха да се внесе уют и комфорт в домашния интериор, поради лесното регулиране на количеството светлина, влизащо в зданието. Големият избор на тъкани на пазара, дава възможност да се подберат подходящите щори-плисе, съчетани с външната обстановка, прозоречното пространство, което да привлича погледа и да остава основен обект на интериора.

Освен това, все по-голямо разпространение намират прозорците с нестандартна форма. Такива прозорци дават свобода на архитекта при създаване на конструкции с неповторима индивидуалност. И в бъдеще, пред дизайнерите ще стои въпросът с оформянето на сложните прозоречни пространства. Често обикновените прозоречни пространства с класическа форма трудно се преработват в пространства с трапецовидна, триъгълна или друга форми, имащи много ъгли и скосявания. Щорите-плисе в този случай са много подходящи, защото се изработват така, че да станат за прозоречни пространства с всякакъв вид сложни форми. Тъканите използвани за такива щори, притежават много добри характеристики – не събират прах, не са чувствителни на светлината и дълго съхраняват цвета си, леко се почистват. Всичко това прави щорите-плисе великолепна алтернатива на най-разпространените в момента обикновени щори.
На пазара в момента могат да се намерят щори-плисе производство на различни фирми от Финландия, Полша, Италия. Едни от най-качествените щори се произвеждат в Германия – те могат да ви служат дълги години, устройството им е просто и са здрави.

Етикети:



Споделяне