Новините днес | Пазете Земята!
Строителство Полезна информация за строителството - обзавеждане, строителни материали, лепила, тапети, теракот, плочки, дограма, боядисване, зидария, уют

вторник, 15 юни 2010 г.

Мебели от естествено дърво в нашия дом


Много векове, дървото е било единственият материал за изработката на мебели. Независимо от успехите на техническия прогрес, който преобърна живота ни, хората продължават да изработват мебели от естествено дърво.

Нещо повече, благодарение на многовековния опит в използването на различни видове дърво, изучавайки на свойствата му, хората са намерили оптималния начин за производство, обработка и експлоатация на дървените мебели. Някои видове дървета не са подходящи за използване в производството на мебели при определени условия, а други категорично не трябва да се внасят в дома заради енергийните им особености.

Едни от основните фактори при избора на мебели от дърво е външният вид и структурата на дървесината, от която се правят мебелите. Ако визуалните качества могат да се определят от човека, който закупува мебелите, то механичните характеристики – твърдост, износоустойчивост, здравина и деформируемост е най-добре да се проучат предварително, консултирайки се със специалисти. По степента на плътност дървесината се дели на три основни групи:

- меки видове: ела, кедър, бяла ела, хвойна, липа, трепетлика, топола, ива, елха, орех;

- твърди видове: лиственица, бук, бреза, дъб, бряст, платан, клен, ясен, ябълка;

- много твърди видове: бяла акация, чимшир, габър, дрян, шамфъстък.

Мебелите от твърда дървесина са по-износоустойчиви от тези, направени от мека дървесина. Но това не означава, че се предпочита само твърдата дървесина. Всеки вид дърво притежава редица свойства, определящи го като добро за изработката на мебели. Ще се опитаме да покажем някои от тях.


ОРЕХ

Плътност: твърда дървесина.
Цвят: от зеленикаво-сив до червеникав с кафяви оттенъци.

Къде най-често се използва: за тънки ленти за украса на мебелите, инкрустации на скъпи мебели. Черният орех е най-скъпоценната по своята красота и други качества разновидност на ореха. Дървесината се внася от Америка в две разновидности: едната прилича на персийски орех (но по-тъмна и твърда), другата – малко по-мека, масивна и по-лесна за обработка. Двете разновидности са еднакво скъпи и се използват изключително за скъпи мебели и масивни резбови украшения.


БРЕЗА

Плътност: твърда.
Цвят: жълто-бял, понякога кафяв.

Често брезата се използва за най-тънките и отговорни елементи.

Особености: материал лесен за обработка, но не дълготраен, податлив на гниене. Заради структурата си брезата е много подходяща за различни украси.


КАРЕЛСКА БРЕЗА

Цвят: бяло-жълт с розови или сиво-кафяви оттенъци

Най-често се използва за облицовка на скъпи мебели, често се съчетава с елементи от абаносово дърво и златен бронз. За разлика от обикновената бреза се отнася към скъпите видове. При нарязване на карелската бреза се получават най-причудливи рисунки, една от които се нарича “птиче око”.


ДЪБ

Плътност: твърда, здрава дървесина.
Цвят: от жълто-бял до жълто-кафяв със сиви или зеленикави оттенъци; в естествен цвят се среща рядко.

Много ефектен е при използване за резби, тъмният дъб е незаменим за инкрустации на дърво.

Особености: висока устойчивост срещу гниене; тази дървесина не приема спиртен лак и полиране, но пък добре се залепва. Този вид дървесина е една от най-популярните и уважавани от руснаците. При цялата си красота, дъбът е малко мрачен – ето защо, масивните гарнитури в малки помещения, може да изглеждат твърде тежко.

Най-често, за производството на мебели, в така наречения “фламандски стил”, дъба се е използвал от поляците, белгийците, белорусите и румънците. За мебелите от дъб, независимо от стила, мястото и времето на изготвяне, са характерни здравите конструкции и масивните пропорции. Почти винаги дъбовите мебели се украсяват с обилна и разнообразна резба. Дъбът притежава мощна енергетичност, способност да зарежда с енергия за дълго време. Подхожда най-вече на мъжете, особено на силните необикновени личности, които се налага да взимат важни решения, и готови на всякакви изпитания. Това е дървото на отговорните и смели хора.


БУК

Плътност: твърда, пластична, дълготрайна дървесина.
Цвят: от розово-жълт до червено-кафяв.

Използва се практически във всички видове мебели; особено подходяща е за “вити”мебели.

Особености: добре се обработва с нитро- и полиефирни лакове (практически не изменя цвета си), оцветява се с различни разтвори и се избелва. Една от най-използваните дървесини в дървообработването. Мебелите от бук традиционно са по-евтини от алтернативния дъб. Лесно се обработват, шлифиват, оцветяват се във всякакви цветове, имат красив природен блясък.


ЛИСТВЕНИЦА

Плътност: твърда дървесина.
Цвят: около 12 оттенъка.

Най-често се използват като материал за гарниране.

Особености: суровите климатични условия по време на растежа на дърветата способстват за натрупването в лиственицата на голямо количество биологично активни вещества. В химическия състав на сибирската лиственица влиза природният биофлавонид - вещество, блокиращо процесите по образуване на свободни радикали. Затова през целия период на експлоатация лиственицата изпарява природни фитонциди – микроскопични летящи вещевства, предотвратяващи простудните и вирусните заболявания. Листвениацата е дървесния символ на Русия, притежаваща вълшебна енергия, бързо успокоява човека, дава душевно равновесие, лекува нервните разстройства. Лиственницата е женско дърво, помага за разрешаването на битови проблеми, помага на здравето на децата, привлича мъжете. Влиянието й помага да разбереш добрите страни на живота.


БОР

Плътност: мека дървесина, лесно се драска.
Цвят – светъл.

Използва се в корпусните мебели и за изготвянето на скелета на меките мебели. Мебелите от бор идеално подхождат за вилата.

Особености: устойчивост против гниене, прекрасно понасят температурните колебания и влажността. Счита се, че борът е единственото дърво, което привлича звездите и се явява дървото на безсмъртието. В Китай и Индокитай сосна се е считало за вълшебно дърво, носещо щастие и отблъскващо бедите.

С приятния си мирис борът е един от най-достъпните материали. Дървесината лесно се обработва с оцветители и лакове след обезсмоляване.


ЛИПА

Плътност: здрав, пластичен материал.
Цвят: бял

Най-често се използва в резбите иукрасителните елементи.

Особености: висока непроницаемост, поради което трудно се поддава на оцветяване, но затова пък лесно приема цвета на ценните видове дървесина. Липата лесно се обработва с режещи инструменти. Устойчива на влага. Най-добрата дървесина дава южната липа – от нея преимуществено се правят изделия с позлатяване.


ВИШНА

Плътност: не много твърд вид.
Цвят: оранжево-червеникав с кафяви линии, розово-кафяв, с времето потъмнява.

Използва се за производството на ексклузивни мебели, отлично се съчетава с мебели с резба, картини от цветни стъкълца,с оригинални елементи и закръглени форми.

Особенности: лесно се поддава на всички видове обработки.

Вишната много лесно се рендосва, лакира. Обработената повърхност е много гладка.


КЛЕН

Плътност: тежка, плътна, твърда и здрава дървесина.
Цвят: светъл.

Среща се рядко, основно за изработката на скъпи мебели. От канадския клен правят след подходящо изрязване се получава много причудлива текстура под името “птиче око”.


КЕДЪР

Плътност: ниска.
Цвят: светло-жълт или тъмно-кафяв.

Рядко се използва за домашни мебели, по-често за мебели за сауната.

Особеност: висока устойчивост на влага и гниене.


ЧЕРВЕНО ДЪРВО

Плътност: висока.
Цвят: в свежо състояние дървесината на червеното дърво има жълто-червен цвят, но с течение на времето постепенно потъмнява, приема кафяво-червен или малиново-червен цвят с подчертани светли и тъмни жилки.

Най-често се използва за скъпи мебели.

Червеното дърво традиционно наричат видовете махагон, някои видове авсралийски евкалипт, имащи общ цвят и подобен строеж на дървесината. Популярността на това дърво е не само заради красотата му, но и това, че мебелите изработени от него, не изменят формата и размерите си вследствие изменението на температурата и влажността на въздуха.


ЯСЕН

Плътност:твърда, малко по-мека от дъба дървесина.
Цвят: нежни златисти оттенъци.

Използва се за облицоване, за извити и гравирани мебели.

Притежавайки голяма гъвкавост и пластичност, ясенът позволява да се правят от него красиви, добре отшлифовани мебели. Богатата му текстура най-добре се проявява при съчетаване на мебели със строги, благородни форми, придавайки им привлекателна изтънченост.


ТОПОЛА

Плътност: мека дървесина.
Цвят: златист.

Независимо от разпространението на тополите навсякъде в природата, мебелировчиците рядко използват тополата като материал в мебелостроенето, основно се използва за изработката на скъпи мебели.

Особености: ниска устойчивост против гниене.


КРУША

Плътност: твърда дървесина, малко се изкривява и напуква.
Цвят: златисто-розов.

Използва се за облицоване.

Особености: рязко изсъхва.

Крушата е любим материал на резбарите. Полираната дървесина има гланцово-матова повърхност. : златисто-розов.

Използва се за облицоване.

Особености: рязко изсъхва.

Крушата е любим материал на резбарите. Полираната дървесина има гланцово-матова повърхност.

Етикети: , ,



Споделяне
       

сряда, 9 юни 2010 г.

Камина в интериора


Камината – това е една от най-интересните системи за отопление, и, извинете, нискоефективни именно заради нагряването. Предназначението на камините в Русия е основно за оформяне на интериора, а не за отопление: зимите там предявяват съвършено други изисквания към отоплителните системи от тези в Англия.

Руската печка трябва да дава много повече топлина. От друга страна, в съвременните домове системите за отопление работят отлично, но нищо не може да се сравни по зрелищност с камината. – нали само пред камината с часове можеш да набюдаваш бушуващия пламък.

При изграждането на камините се използват тръби, затова монтажът и мястото трябва да бъдат заложени още в архитектурния проект на зданието. Ако няма такава възможност, ако зданието е вече готово, а много ви се иска да имате камина – също не е проблем, но се убедете, че саждите (които понякога излизат от горещите тръби), няма да повредят дома и да замърсят въздуха. Освен това не забравяйте, че близо до камината ще стоят дървата за огрев – как биха се вписали те в интериора на помещението.

Добрите камини бързо загряват помещението на принципа на изсмукване на студения въздух през тръбите. Това, впрочем, е една от причините поради която камините не се използват за отопление в Русия: след изсмукването на студения въздух след него нахлува още по-студен – това е особеност на климата там. Но в прохладната пролетни или есенни вечери няма нищо по-приятно от това да седиш до камината и да се взираш в пламъка. Камината осигурява свеж въздух и с това помага на вентилацията на помещението.
Но най-главното достойнство на камината е разбира се, нейното важно значение в интериорния дизайн. Само камината може да придаде атмосферата на домашния уют и някаква класика, аристократичност и благородство.

Етикети: , , ,



Споделяне