Новините днес | Пазете Земята!
Строителство Полезна информация за строителството - обзавеждане, строителни материали, лепила, тапети, теракот, плочки, дограма, боядисване, зидария, уют

вторник, 13 октомври 2009 г.

Гранитът – през вековете


Гранитът е плътен, твърд и здрав планински материал. Освен това, гранитът е много практичен материал, тъй като има ниска водопоглъщаемост и висока устойчивост на външни отрицателни фактори, като студ и замърсяване







При нормални климатични условия гранитът може да запази свойствата си столетия, а при благоприятни условия и правилна експлоатация – хилядолетия. Именно затова гранитът се използва както вътре в помещения, така и навън.

В интериорните решения гранитът се употребява за украса на стени, стълби, а така също за украса на камини, гранитни колони и др. Украсата с гранит в съчетание с гранитни изделия, позволява да се създаде интериор в античен стил, който в зависимост от решението може да бъде топъл и уютен, или студен и загадъчен.

Гранитните изделия са многообразни, от вековни надгробни плочи, до архитектурни изделия, декоративни украшения и отделни декоративни изделия. Независимо, че гранитът не е от най-евтините суровини, резултатът си струва средствата, тъй като материалът е дълговечен и практичен, а външната украса на зданията, изпълнена от гаранит, винаги изглежда шикарно, като „вековна крепост” олицетворяваща своя стопанин като човек с шикарен вкус. При тщателна обработка на материала, може да се постигне ефектът на огледалната повърхност, при която светлината красиво и ярко ще се отразява от повърхността на гранитните изделия – това често се използва при изготвяне на монументални обекти.

Фантазиите и идеите на съвременните дизайнери и архитекти практически нямат граници, те измислят и създават върху гранитните плочи различни оригинални рисунки и шарки, откриват все нови и нови области за използването на гранита, създават безподобни интериорни решения за дома, за ресторантите и т.н.

Това е природна суровина и именно затова гранитът така често се използва в наши дни. А и днес е модерно да се използват естествени природни материали, естествени тъкани и др. подобни суровини.

Гранитът ще стане прекрасна основа за създаване на неповторими семейни реликви, домове, които ще станат вашата крепост, или вещ, която след много години ще е безценен антиквариат, скъп подарък, който ще се предава от поколение на поколение.

Статията е предоставена от Компания OOO “Мир Мрамора и Гранита”.


Споделяне
       

Вентилация с помощта на слънцето


Вентилация на помещения с помощта на слънчева енергия – това е естествен начин за използване конвекцията на въздуха, нагрят от слънцето.





Системите за кондициониране на въздуха и механичната вентилация в продължение на десетилетия бяха стандартните методи за екологичен контрол в много видове здания и помещения.

Глобалното затопляне, замърсяването, а и намаляването на енергоизточниците доведоха до нов екологичен подход в разработваните проекти.

Иновационните технологии, наред с био-климатичните принципи и традиционните методи за проектиране често се комбинират за създаване на нови и потенциално успешни проектни решения.

Слънчева вентилация – едно от тези понятия, на които в днешно време се обръща особено внимание, правят се изследвания и експерименти.

Слънчев комин (често го наричат още и топлинен комин) – начин за подобряване на естествената вентилация на зданията с използване на конвекцията на въздуха, нагрят с помощта на слънчева енергия. Сам по себе си той представлява вертикална вентилационна шахта, използваща слънчевата енергия за създаване и увеличаване на естествената вентилация на зданията.

Използването на слънчевата енергия за създаване на естествената вентилация на зданията е намирало приложение още в древността, особено в Средния изток, а така също и при римляните, които са имали широки познания по физика.

Най-обикновеният слънчев комин представлява боядисана в черно тръба.

През деня слънчевата енергия нагрява тръбата и въздуха в нея, създавайки по този начин въздушен поток. Ефектът на всмукване в основата на комина може да се използва за проветряване и охлаждане на помещенията в сградите.

В много страни това е много лесно да се осъществи, използвайки енергията на вятъра, но в горещите безветрени дни слънчевият комин може да осигури вентилация там, където такава няма.

Този необикновен начин за вентилация може да се използва за проветряване на дома или офиса по пътя на геотермалния топлообмен, или за да се проветри някое специфично помещение, например тоалетна или компостна яма.

Автор: Наталия Коцюбенко

Етикети:



Споделяне