Новините днес | Пазете Земята!
Строителство Полезна информация за строителството - обзавеждане, строителни материали, лепила, тапети, теракот, плочки, дограма, боядисване, зидария, уют

събота, 9 май 2009 г.

Интериор в японски стил


Японските домове се отличават с проста логика, функционалност, грамотно оформление на пространството, което ги прави образци в съвременния интериор и строителството на домове


Сподели във Facebook


В японските домове практически липсват шкафове. Вместо това те поставят две-три ниши в стената, едната от които е празна. Тя е с много голямо значение за японския дом. При особени случаи тя се украсява по подходящ за случая начин - икебана, вази с цветя или бронзови статуи.

Другите ниши се използват като вградени шкафове. Те се отличават с изключително разнообразно оформление - раздвижени прегради и широко разположени лавици. Там японците съхраняват своите дрехи, както и различни предмети и вещи от първа необходимост или спални принадлежности.

Характерна черта в японския интериор е липсата на декоративни или художествени изделия. Простотата подчертава леката незавършеност на пространството. Неголемите стаи изглеждат празни и строги. Няколко изискани предмета способстват да се построи хармонично пространство. Главните геометрични принципи в японския интериор са правите ъгли и правите линии.

В японския дом има ного малко предмети, но те са отично съчетани помежду си радват погледа на хората.

Етикети:



Споделяне
       

петък, 8 май 2009 г.

Видове стилове в съвременния интериор


Може да се определи стила на епоха, стила на направление в изкуството, стила на човек и неговия дом. И ако стила на епохата или архитектурното направление се определя от исторически, икономически и социални условия, то образа на човек и неговия дом зависят от неговия вкус.


Сподели във Facebook


Вкусът на човек може да се мени с възрастта, с начинa на живот, благосъстоянието. Стила на дома зависи от характера и темперамента на обитателя му. Но за всеки човек, неговия дом е преди всичко място, което е комфортно, където може да си почине или да се съсредоточи в някаква работа. Домът е място, на което всеки иска да отиде, където човек се чувства защитен и където го чакат топлина и уют.

Съвсем до скоро домовете бяха обзавеждани и устройвани не така, както сме искали, а така, както е могло да се направи. Сега ситуцията е съвсем различна. Широкия асортимент от материали и инструменти, разнообразие на мебели и предмети от интериора, предоставят практически неограничени възможности.

Как да устроим своя дом и как да го обзаведем. Възникват много предизвикателни въпроси преди да се вземе важно решение.

Точно тук настъпва момента, когато е важно да не се сгреши, а за това най-добре да се обърнете към професионалисти, иначе може та се получи така, че планировката на дома, която сте направили по ваше усмотрение не е достатъчно удобна, а детайлите от интериора - мебели, аксесоари и т.н. не се допълват, а си противоречат. В повечето случаи това са неща, които са ви харесали поотделно, но не се съвместяват пълноценно с други такива неща. Именно това са подводните камъни, които за един професионалист са видими още в етапа на планиране на дома.

Главната задача, която изпълнява професионалния дизайнер е разработка на интериора на помещението, съответстваща на индивидуалността на човека, който предстои да живее там, неговия темперамент и характер, навици и начин на живот. Тук дизайнера търси и съчетава основната линия на обзавеждането с детайлите от интериора.

Класицизъм, модърн, минимализъм, хай-тек, кич, етно - това далеч не са всички стилове, съществуващи в интериорния дизайн и архитектурата. Много от тях се подразделят на все повече подстилове, всеки от които носи свои белези и характерни особености. Естествено, възможни са и съчетания между стиловете, но е важно те да се правят наистина от професионалисти.

Нека направим сравнителна характеристика на няколко стила, в съответствие с психотиповете на хората, отдаващи им предпочитание.


Класицизъм - подходящ за консервативни хора. В него присъстват елементи от античната архитектура и елементи, които привнасят тежест и солидност. В съвременния интериор, класическият стил се съчетава много добре с други стилове и се образуват прекрасни нови варианти.


Модърн - разкрива ярката индивидуалност на собственика. Линиите в стила са изискани, плавни и меки и напомнят растителен орнамент.


Арт деко - демонстрация на добър вкус. Този стил се е зародил във Франция, откъдето идва и неговата лекота и изящество. В интериорите в Арт деко стил се използва кленово дърво, ясен и розово дърво.


Минимализъм - стил за радикали. Неговия девиз е: Отказ от нужното в полза на най-необходимото. Той всеки път става модерен на границите на епохите, когато се отхвърля старото в очакване на радикални промени. Минимализма се характеризира с отсъствие на декор и присъствие на аксесоари, много близки до същността на собственика на дома.


Хай-тек (High Tech) - стил на високите технологии и излъчващия естетика материал. Това е стил за хора с млада душа. За него е характерно използването на съвременни материали, а максимално функционалната мебел има екстравагантна форма.


Кич (Китч) - нихилизъм в архитектурата. Съчетание на несъчетаемото, стил, отричащ всички предишни достижения и подлагащ на съмнение бъдещето. Той се заражда от неимоверното богатство, пренаситеността и любовта към епатажа. Среща се и при другата крайност - бедността и опиянението. alta-d.ru

Етикети:



Споделяне
       

четвъртък, 7 май 2009 г.

Интериор в минималистичен стил


Минимализмът в интериора започва да навлиза с бурни темпове, заради изчистените си линии и чистотата на вложената идея


Сподели във Facebook


В тази статия ще говорим за минимализма - стилът, който все по-често започва да се използва от професионални дизайнери и от любители, които биха искали да внесат разнообразие в обзавеждането на своя дом.

За един малък апартамент най-подходящия стил на обзавеждане е именно минимализмът - заради това, че най-ценното в малкия дом е пространството. Това не означава, обаче, че ако сте богати или имате огромни домове, минимализмът не е за вас. Известни и опитни дизайнери споделят, че към този стил обикновено се придържат творческите и философските натури. В "минималистическо" помещение на тези хора им е по-лесно да почиват и да мислят, защото нищо не им отвлича вниманието и не ги разсейва.

Ако ви трябва свобода и дистанция от пълния със суета и дребнавщина живот, то значи, че вие сте узрели за минимализма.

Минималистичния интериор е по-светъл и по-свободен. Използваните цветове при него са меки и пастелни, въпреки, че "яркия минимализъм" също се среща често.

Огромна роля играе прозореца. Характерно за този стил е огромния прозорец, простиращ се на цялата стена. В определени случаи можете да се откажете от щори и завеси и да оставите пейзажа да влезе в дома и да стане част от интериора, в зависимост от вкусовете Ви.

Противно на всеобщото очакване, в минималистичния стил присъстват и аксесоари, наистина много малко и в умерени количества. Основно това са много скъпи на обитателя предмети, които привнасят топлина в дома. Много подходящи форми на аксесоарите спрямо общия интериор са правилните геометрични форми. Присъствието на предмети, като електрическо фонтанче или старинни часовници с махало е изключено!

Абстрактни картини в духа на конструктивизма на Кандински са просто създадени да допълват и украсяват минималистическия интериор, а академичната живопис наобратно - безжалостно развалят общото настроение на помещението. Естествено картините трябва да бъдат поставени в прости плоски рамки. Същото се отнася за фотографиите и огледалата.

http://www.abstract-art.com/abstraction/l2_Grnfthrs_fldr/g0000_gr_inf_images/g029b_kandinsky_tr_ln.jpg


Японски минимализъм

Традиционния японски интериор - това е минимализъм в чист вид. Голи стени, миниатюрни предмети попадат в полезрението и много, много празно пространство. Интериора на целия дом е решен като едно единствено помещение с "преливащи" отделно обособени пространства, които постоянно се менят благодарение на подвижните стени и раздвижените конструкции.

Японското жилище се отличава с прости композиционни решения, проста колористика (традиционно това е земната гама - бяло, сиво, кафяво, черно). Няма шкафове - те се заменят с две или три ниши в стената с вратички или лавици; няма столове - хората седят, пишат, ядат направо на земята върху килимчета и възглавници.


Споделяне