Новините днес | Пазете Земята!
Строителство Полезна информация за строителството - обзавеждане, строителни материали, лепила, тапети, теракот, плочки, дограма, боядисване, зидария, уют

неделя, 26 април 2009 г.

Как се поставят тапети


Бумът в използването на тапетите за декорация на домовете е бил в ренесансова Европа, където аристократи и богати семейства са използвали еднакво декорирани хартиени листове за украсяване на домовете си


Сподели във Facebook


Тапетите са полезно и удобно средство, когато искате да придадете уникален изглед, уют и топлина в своя дом. На пръв поглед, поставянето на тапети е лесна и бърза работа, но има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да започнете да украсявате дома си с тях.

Богатството и разнообразието от десени и форми позволява на всеки да избере уникален подход при изразяване на своето виждане за декорация на стените в дома.

В тази статия ще ви дадем няколко наистина полезни съвета за това, как да поставите сами тапети в дома си.

Избор на десен и окраска

Естествено това е първата стъпка, която всеки трябва да предприене преди да постави тапетите. В момента, в търговската мрежа се предлага наистина огромно разнообразие от тапети в различни цветове, щампи и размери. Единственото нещо, което трябва да направите (а то никак не е лесно) е да направите своя избор - това оставяме на вас.

Подготовка на стаята

Ако преди това, стените в дома ви са били облепени с тапети е добре да бъдат свалени и стените да бъдат почистени от всички остатъци от предишните тапети. Ако свалянето на тапептие е трудно поради добре свършена работа на строителната бригата, която ги е поставяле, можете да използвате напоена гъба с вода, за да се разкиснат и да се свалят по-лесно. Преместете мебелите в средата на помещението и ги покрийте, за да не бъдат изцапани по-нататък.

Подготовка на стените

За да може да получите стабилна основа за новите тапети, трябва преди поставянето им да се напръскат стените обилно с вода, за да могат да станат влажни, което ще помогне за по-доброто залепване на тапетите. Естествено, както споменахме по-горе, стените трябва да бъдат почистени много добре от всичко, което е останало по тях след подготовката на стаята.

Подготовка на тапетите

За да няма загуба на материали е добре предварително да изчислите колко ролки с тапети ще ви бъдат необходими. Дължината и ширината на ролките са стандартни величини и на пазара в България се срещат няколко стандарта. Във всеки магазин, в който се предлагат тапети ще ви кажат каква е дължината и ширината им. Преди да започнете с лепенето подгответе всички парчета, които ще използвате и ги номерирайте от задната им страна с молив, за да можете в последствие лесно и бързо да ги намирате.

Подготовка на лепилото

В по-голямата част от търговската мрежа, лепилото за тапетите се продава в найлонови торби и е необходимо разтваряне с вода, преди да започне нанасянето му. Добре е да се спазват указанията на опаковката за всвки различен вид лепило. За да имате наистина добър ефект, е добре лепилото да бъде подготвено поне 24 часа прди нанасянето му, за да се получи хомогенна консистенция и да се превентира появяването на буци в него.

Нанасяне на лепилото

Вземете предварително оразмерените парчета и ги поставете с обратната им страна нагоре върху гладка повърхност. За работен плот можете да използвате балатума в коридора. Не се притеснявайте за зацапването му, защото тапетното лепило се изчиства много лесно с вода. Нанесете обилно тапетното лепило по обратната повърхност на тапета и го сгънете на две, като от вътрешната страна остане лепилото. След това, за компактност, повторете сгъването няколко пъти. Повторете процедурата докато намажете всички парчета, предвидени за конкретната стая.

Поставяне на тапетите върху стените

Както знаете, една работа се върши по-добре и по-бързо, когато имате помощници. В конкретния случай препоръчваме операцията да се извърши от двама души. Можете да използвате стълба или стол, за да започнете слагането на тапетите. Започва се от горе, като един чове кдържи фиксиран горния край, а другия започва бавно да издърпва другата част на тапета надолу. Притискането става от горе надолу. Използвайте суха кърпа, за да "изгоните" образувалите се мехурчета въздух от средата на тапета навън. Не натискайте много, защото можете да повредите повърхността от натиска.

Етикети:



Споделяне
       

четвъртък, 23 април 2009 г.

Интериор с мъжки характер


Няма съмнение, че интериорът на дома отразява в пълна степен характера на неговите обитатели


Сподели във Facebook


Различните психологични типове хора изграждат интериора на своя дом по различен начин - например холериците обзавеждат дома си с агресивни линии и дръзки черти. Флегматиците се стремят да постигнат спокойствие и хармония във всяка една част от своя дом - те се стремят към покой и удобство.

Но ако има особености в жилищната обстановка на различните по характер и темперамент хора, то разликите в обзавеждането и интериора на домове, в които живеят мъже или жени, са наистина драстични. Дори много мюсулмански домове са разделени на две - едната част за мъжете, а другата - за жените.

Трудно е да си представим, попадайки в розова стая с дантелени пердета и пухкав килим, че това е стая на мъж. Женските по характер интериори не е задължително да приличат на стаята на Барби, но жените винаги се стремят към мекота, топлина и уют.

Интериорите с мъжки характер се отличават с изобилие на остри ъгли и ръбове, метални констрикции и стъклени плоскости. Материалите, използвани в обзавеждането на мъжката стая дори още на пръв поглед са груби и необработени - например камъни с груби повърхности, стар изтъркан кирпич, грубо замазани стени.

Причината е, че в гените на мъжа е все още жива "паметта" за скалния и пещерен живот на прадедите му, огньовете, чувството за опасност и хазартът в лова.

Етикети:



Споделяне
       

сряда, 22 април 2009 г.

Как да транспортираме хладилник


За да запазим качествата на новия хладилник и да удължим неговото ползване е добре да се съблюдават някои правила при пренасянето му


Сподели във Facebook



Преди всичко, трябва да се запомни, че хладилника не трябва да се пренася в хоризонтално положение, защото това може да повреди закрепването на механизмите и компресора, намиращи се в задната му част или да предизвика теч на масло от компресора. Това може да доведе до скъпо струващ ремонт, което никой не желае.

Ако начинът на превозване или превозото средство не позволяват хоризонтално транспортиране на хладилника, той трябва да бъде наклонен на не повече от 40° спрямо хоризонталата.

Преди транспортирането уредът трябва да бъде внимателно упакован и да бъдат извадени всички пластмасови и стъклени приспособления от него - рафтчета, чекмеджета, поставки и т.н. Ако не бъдат извадени всички свободни предмети от хладилника, по време на пренасянето му може да бъдат счупени или да се нанесат непоправими щети във вътрешността му.

В случай, че хладилника е висок е добре да бъде укрепен с ремъци и опори, за да се избегне евентуално усукване на уреда по време на транспортирането му. Не забравяйте да поставите меки парчета плат под ремъците там, кудето контактуват със стените на уреда, за да се избегне одраскване, охлузване и т.н.

Етикети:



Споделяне
       

Етапи при ремонт на помещение


Какво трябва да имаме предвид и какви последователности да спазваме, когато планираме ремонт вкъщи


Сподели във Facebook


Вие, навярно, неведнъж сте се замисляли за ремонт - правили сте планове, съветвали сте се с приятели. За всеки човек въпроса за ремонта с напредване на времето става все по-остър. Имайте предвид, че никак не е лесно човек да се реши да предприеме тази стъпка.

Причините са финансови, времеви и всякакви други. Но ако вече сте се решили да започнете ремонт, то е добре да вземете предвид някои неща, за да улесните максимално своята дейност.

Да се избавим от старите и ненужни вещи

Първата стъпка към уютно и хармонично жилище е да се избавим от всички ненужни предмети и мебели, които досега сме трупали в нашия дом. Не се притеснявайте да се разделите с предмети, чието единствено предназначение е да предизвикват носталгия и спомени у вас. Запазете най-необходимите и запазени мебели. Ако в словосъчетанието "капитален ремонт" влагате повече от освежаване, то тогава смело подменяйте всичко, което бихте искали.

Най-мръсната част

В този етап, вие трябва да подготвите жилището или помежението за понататъшно ремонтиране или освежаване. Можете да започнете с изчистване на стените и пода от тапети, подови настилки, различни оцветявания и т.н. След това се подготвят вратите - те трябва да се свалят и ако е необходимо да се шлайфат неравности по касите. Накрая идва ред на прозорците - ако е климата позволява е добре да бъдат свалени и подготвени за по-нататъшно ремонтиране.

След като сме изчистили помещението и сме го подготвили може да се заемете с поставянето на прозорците. Ако поставяте старата дограма е добре да я изшлайфате със шкурка или механичен инструмент и да я боядисате в желания цвят. Ако сте решили да сменяте дограмата, просто трябва да избете подходящата за вас и да се свържете с подходящата стрителна бригада за целта.

Поставянето на прозорците преди ремонта на помещението е важно, защото след това трябва да се съблюдава безпрашна атмосфера и постоянна температура в него.

Подмяна на електропроводи

Една от най-важните и отговорни дейности по време на ремонта, това е проектирането и поставяне на ектропроводите, които ще доставят електричество до всички желани от вас кътчета в помежението. Направете предварителен план къде ще се поставят розетките и щепселите в помещението. Ако смятате да поставите повече щепсели е добре да предвидите по-сигурно окабеляване, което ще понесе евентуалното натоварване с електрически уреди.

Проводниците, които няма да бъдат поставени и зазидани в стените е добре да бъдат поставени в специални пластмасови улеи/кутии, които ще ги предпазват от повреди и ще придадат естетически вид.

Боядисване

Пристъпвайки към боядисване, трабва да имате предвид, че този тип дейности отнема най-много време. Преди да започнете същинското боядисване, трябва да се подготвят всички повърхности. За начало трябва да бъде свалено цялото старо покритие от стените. Ако има пукнатини и разрушени места е добре да бъдат запълнени с подходящи материали в зависимост от това къде се намират.

Ако смятате да извършите боядисването сами без да прибягвате към бояджийска бригада, трябва да си набавите необходимите инструменти - подходящ за съответната боя валяк, ваничка за разстилане на боята или латекса и защитни найлонови покрития за пода и местата, които няма да бъдат боядисвани.

Прокарване на тръбопровод

Преди да започнете да работите по тръбопровода, трябва да решите дали тръбите ще бъдат скрити в стените или ще бъдат поставени над тях. От това зависят вашите по-нататъшни действия. Ако вашите планове са да замените стария чугунен тръбопровод с пластмасов такъв, то всичко, което трябва да направите е да отрежете старите тръби и да ги замените с нови.

Шпакловка

Независимо дали ще боядисвате стените или ще постявяте тапети, вие ще трябва да направите шпакловка. За да направите качествена шпакловка е добре да разполагате с необходимите инструменти - шпатула, мистрия, кофичка и др.

Етикети:



Споделяне
       

сряда, 15 април 2009 г.

Детето в кухнята


Как да предпазим детето от всякакви неприятности в кухнята


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


В болшинството от съвременните кухни цари чистота, няма открит огън а миризмите се отстраняват от съвременни аспириращи системи. Струва ни се, че съвременната кухня ще ни избави завинаги от тревогите за нашите деца, докато са в кухнята. В същото време, горчивата статистика показва, че 80% от злополуките вкъщи се случват именно в кухнята.

Най-честите са порязвания, а най-тежките - изгарянията. Последните са коварни и заради последствията от тях. Ако вашето дете се изгори с кипящо мляко или загрята мазнина, белезите по него могат да останат за цял живот (дано никому не се случва). Как да опазим детето от трагични случайности?

Може би няколко прости правила, които са лесни за изпълнение, ще предпазят вашето дете. Например - опитайте се да свикнете да поставяте дръжката на тигана настрани, така, че той да ни стърчи извън печката. Това ви се струва глупаво, но детето, следвайки своето любопитство, много лесно може да посегне към дръжката и да се случи това, което никой не иска.

Още от ранна възраст, детето е пълноправен член на семейството, и то трябва да има своето място на масата за хранене. Но защо на общата маса? - ще попита някой. Защото това е едно от малкото места, които събират цялото семейство, където могат да се обсъдят различни неща, да си поговорите и т.н. Когато детето е на възраст около година и половина, най-добре да се сложи да седне на високо столче, което е обезапасено и детето няма досег до уреди, които биха били опасни за него - тостер, запалка, нож и т.н. Наблизо не трябва да има цветя с високи дръжки, защото детето може да ги дръпне и да се нарани с вазата.

Напразно е да се карате на детето затова, че е любопитно и иска да опита всичко да пипне всичко. Това е естествено любопитсво и желание да се опознае окръжаващия свят.

Общи правила при проектиране на кухнята

Най-добре е фурната да се предвиди на по-високо място. Това ще възпрепятсва детето да се изгори на разгорещената фурна. Съвременните начини на обзавеждане позволяват да се вгради фурната в шкаф, който е в тон с останалото обзавеждане и да се постави например над шкафа, в който държите посудата.

Децата са наистина много палави и тичат навсякъде в дома. Затова е най-добре да се обязопасят всички угли и ръбове, които могат да наранят детето, докато то си играе около вас. Това е във ваш плюс, защото донякъде ще се освободите от ангажимента постоянно да спирате детето да не тича. Няма как - те са деца и тичат постоянно.

Ако пода на кухнята е от теракот, е най-добре да се покрие изцяло или частично с килим или пътеки, което ще превентира евентуално подхлъзване на вашето дете.

Етикети:



Споделяне
       

Леглото на принцесата - Балдахин


С какво асоциирате думата "Балдахин"


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


Обикновено чувайки тази дума, в нашето въображение се появяват кралски спални с меки и разкошни легла. Така ви се иска да прекарате поне няколко часа в такава спалня... А защо не? Със сигурност такова легло ще се хареса на цялото семейство.

Да се направи такова легло собственоръчно е доста просто и елементарно и в същото време няма да ви "удари" по джоба. Докато правите балдахина можете да използвате цялата своя фантазия.

Избор на тъкан

На този етап трябва да се отдели повечко внимание. Размерът на тъканта трябва да е съобразен с размера на леглото. Не купувайте тъкан, която точно колкото размера на леглото или малко по-голям. Вземете повече плат, така, че при поставянето му в последствие над леглото, той да стои естествено, с повече гънки. Повече винаги е по-добре от по-малко.

Тъканта трябва да е полупрозрачна, за да може да пропуска достатъчно светлина и в същото време да създава чувство за уют. Можете да ползвате тафта или бархет.

Конструкцията

Изготвянето на конструкцията, която ще държи балдахина е може би най-сложната част от процеса. Един от вариантите на рамката за балдахина е да се направи от ковано желязо. Трудно е да се определи ориентировъчна цена за това изпълнение, защото съществуват безброй вариации на изпълнение, материал и т.н.

Цената се влияе от това, какво искате да постигнете и колко ще бъде голяма рамката. Когато отидете в работилницата, в която ще бъде изготвена рамката, вие трябва много точно да знаете какво искате да се получи. Дизайнерите в работилницата ще ви направят четеж на бъдещата рамка и ако сте доволни - ще започне направата и.

Но не е задължително за направа на рамката да се обръщате към специални майстори - можете да си я направите и сами. Принципът на рамката е същия, както при завесите в банята. Единствената разлика е, че тръбата или прътта, който държи завесата в банята е прав, а вашия трябва да е с полукръгла форма. Краищата на полукръглата тръба трябва да се закрепят за стената (съществуват много начини за това, които няма да обсъждаме в тази статия). Когато тръбата бъде закрепена за стената, на нея трябва да се "надянат" необходимото количество пръстени, които ще държат плата.

Декориране на балдахина

Отличен вариант за декориране на плата на блдахина е шевицата. Естествено не е задължително балдахина да е с някаква украса, но ако е украсен - създава добро настроение.

---

На пръв поглед, направата на балдахина изглежда много проста. Но всъщност не е чак толкова просто.

Ако правите балдахин за леглото на вашето дете, освен за външния му вид, вие трябва да се погрижите и за това, той да бъде безопасен, екологичен и безвреден за детето.

Етикети:



Споделяне
       

вторник, 14 април 2009 г.

Какъв цвят да изберем за стените си


Настроението в дома зависи много от цветовата гама на стените


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


При избора на цвят за стената трябва основно да се отчете предназначението на стаята, която сме решили да боядисваме. Ако това е всекидневната, където цялото семейство се събира за отдих, общуване, гледане на телевизия и т.н., е добре да се избере наситен цвят с ярък рисунък.

Величината на рисунъка трябва да се съобрази с размера на помещението, до толкова, до колкото яркия цвят е способен да предизвика хубаво и приповдигнато настроение.

Към ярките цветове се отнасят червения, тъмно-зеления, охрата, златистия, както и комбинациите от червено и кафяво и зелено и кафяво. Не е добре да се използват за общите помещения цветове, като светло синьо или виолетово, защото привечер те стават неизразителни.

Стените в работния кабинет най-добре да бъдат боядисани в спокойни тонове, които създават работно настроение - зелен или кафяв.

За детската стая е най-добре да се използват по-светли и изчистени тонове, поради факта, че стаята на детето е ориентирана обикновено на юг, изток или югоизток. Тук ще паснат цветовете светло син и виолетов.

В интериора на съвременната кухня се използват контрастни цветови решения, изразени в различни цветове на стените в кухнята, нейното оборудване и мебелировка. Ако в интериора на кухнята се използва бял цвят, то стените и пода трябва да бъдат боядисани в наситени цветове.

Спалнята е добре да бъде оцветена в синьо или зеленикави цветове.

Стаи, които са с южно изложение се използват по-студени цветове - синьо, зелено и т.н.

Етикети:



Споделяне
       

Да направим ремонт


Всяко жилище, рано или късно се нуждае от освежителен или генерален ремонт


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook


А какво по-лошо от ремонт, който продължава повече от година? По-голямата част от всички нас са се сблъсквали някога с ремонт на жилище и повечето от нас могат спокойно да заявят, че този опит е бил неудачен. За много хора думата ремонт е свързана с големи разходи, отпуски, липса на пари и т.н.

Най-често ремонтите имат козметичен характер. Това са пребоядисване на стените, подлепване на подовите настилки, подмяна на санитария и др. Такъв ремонт, строителна бригата може да изпълни много бързо. Ако вие сте пълен с ентусиазъм и не желаете да заплащате труда на строителите, то вие можете да се справите с този ремонт доста лесно.

Що се касае за генерален ремонт - бутане или изграждане на стени, подмяна на инсталация, смяна на прозоречни конструкции, врати и т.н., то вие надали ще можете да се справите лесно сами. Подобен род строителни дейности изискват високо ниво на професионализъм у извършващите го и богат опит.

Първото нещо, което трябва да се направи, преди да се пристъпи към ремонт, това е да се определи бюджета за него. Едно от преимуществото да се наеме строителна компания е, че тя може дас ви посъветва какви строителни материали трябва да се използват, каква би била приблизителната сума за тях, както и ще ви предоставят възможност да ги закупите на по-ниска цена, предвид факта, че те ползват сериозни отстъпки от страна на производителите на строителни материали.

Етикети:



Споделяне
       

четвъртък, 9 април 2009 г.

Тапетите - полезни или комфортни?


Може би една страхотна комбинация от двете ще донесе естетично и практическо задоволство на всеки


Изпрати на приятел

Сподели във Facebook Сподели във Facebook



Сега, когато настъпва пролетта и всеки започва да става нетърпелив да промени нещо у дома и по-конкретно в обзавеждането и интериора, бих искал да ви представя няколко гениални решения на дизайнери, които биха пленили и най-взискателния вкус.

Естествено крайния резултат е обвързан с останалия интериор на помещението, разположението на мебелите и много други фактори. Вижте няколко вдъхновяващи десена на тапети на различни комопании, производители на тапети.

Graham & Brown Bittern




Graham & Brown Urban Birdcage




Little Greene Paint Company Bayam Abbey




Little Green Paint Company Great Ormond




Debenhams Geometric




Debenhams Ovals




That's Good Car




That's Good Brando




That's Good Leonardo




Cole & Son Tom Dixon Link




Romo Dufrene Fuchsia

Етикети:



Споделяне
       

Всичко за строителството


Кухни, бани, обзавеждане, теракот, дограма, прозорци, остъкление

Етикети:



Споделяне